Energiaa smoothieista

Mä rakastan aamupalaa, se antaa jotenkin ihanasti lisäaikaa heräämiselle ja samalla valmistaa jaksamaan seuraaviin tunteihin, kunnes lounas jo kutsuu. Kaikki ei nauti aamupalaa, eikä kaikki nauti aamupalasta. Se on musta täysin jokaisen itsensä ratkaistavissa ja ihan jokaisen henkilökohtainen asia. Siksi en kysykään, että mitä söit. Mulla on ympärillä kuitenkin monia, jotka toivoisivat saavansa smoothien rutiiniksi aamuihinsa tai ylipäänsä aamupalan kuuluvan yhdeksi rutiineista. On toki myös todella monia heitä, joilla on smoothiet jo tuttuja kuin omat taskut. Oon itse juonut päivittäin smoothieita jo vuositolkulla aamuisin, sekä välipaloiksi ja joskus kiireessä korvaten sillä myös lounaan. Musta se on yksi helpoin tapa tehdä nopeasti hyvää. Tietenkin ensin piti harjoitella ja hakea sitä, mikä on oman maun mukainen smoothienautinto ja ottaa selvää suhdanteista.

Menit smoothien juojana missä tahansa kohdin, tahdon seuraavien päivien aikana jakaa kanssasi neljä erilaista smoothiereseptiä. Lähinnä inspiroimaan omien smoothienautintojesi löytämiseen ja antamaan ehkä jotakin piristettä omien vakkarismoothieiden rinnalle.

 

 

 

Smoothien perusideahan on siis olla terveellinen blenderillä tai sauvasekoittimella nopeasti valmistettava väli- tai aamupala. Terveellisyyden voi toki helposti törvätä lisäämällä sokeria tai jotakin muuta epäterveellistä. Terveellisyyden todellinen laita onkin siis tekijän näppysissä. Pääosin smoothie kuitenkin koostuu marjojen, hedelmien ja nesteen optimalisesta suhteesta. Makeutuksen se saa makeista hedelmistä tai esimerkiksi tilkasta luomuhunajaa. Nesteenä useimmiten käytetään vettä tai kasviperäisiä maitoja. Ruokaisamman siitä saa heti lisäämällä sekaan esimerkiksi Chia -siemeniä, proteiinijauhetta, pähkinöitä tai siemeniä. Smoothie on myös mahtava tapa saada pikkuisiin nassukoihin sujahtamaan vitamiinilisät, probiootit ja muita vaikeasti kaupattavia terveyttä edistäviä jauhemaisia lisiä. Myös kipeän lapsen lääkitseminen onnistuu smoothien avulla usein helpommin, jos jemmatun tuotteen maun saa vaan hyvin peitetyksi muiden makujen sekaan. Toki tässä tapauksessa tulee ottaa selvää myös siitä, että onko smoothiessa joitain aineksia, jotka hidastavat lääkkeen imeytymistä tms. Tämä onkin siis lähinnä nyt tälläinen niksi- Pirkka tyyppinen heitto, enkä ota siihen sen suuremmin kantaa. Meillä se on kuitenkin ollut silloin tällöin hyvä kakkossuunnitelma erään pienen, kipeänä olleessaan lähes kaikesta muusta totaalikieltäytyvän kanssa. Lisäksi kipeänä, kun ei muutenkaan ruoka maistu normaalisti, niin smoothie on suuri helpotus, milloin se kannattaakin jättää mahdollisimman nestemäiseksi, jolloin pienen, kuin isommankin potilaan on helppo huljauttaa se helpoiten alas.

 

 

 

Alkuun pääsee ihan vaan kokeilemalla tai noudattamalla valmiita reseptejä, mitä netti on nykyään onneksi aivan pulllollan. Mä tahdonkin nyt tarjota 4 erilaista smoothie -reseptiä, joista pääset muodostamaan käsityksen siitä, että kaavan voi rikkoa miten parhaaksi näkee ja myös sen mukaan, mitä milloinkin sattuu kaapissa olemaan. Itse tykkään smoothiessa olevan jokin selkeä linja ja ajatus, jolloin siitä ei tule vaan ruskea epämääräinen läjä vähän kaikenlaista.

Kerron jokaisen ohjeen yhteydessä enemmän kustakin smoothiesta. Smoothiesarjan aloittaa huomenna virkistävä vihersmoothie.

 

 

Kuten smoothieidenkin kanssa, myös viikonpäivien kanssa on kiva leikkiä ja soveltaa. Maanatain ei tosiaan tarvitse olla se viikoista harmain, eikä taivaan värin tarvitse määritellä mielentilaa. Tänään, vaikka taivas on harmaa, työskentelen yksin kotoota käsin ja kaikenlisäksi sattuu olemaan vielä maanantai niin mikään ei estänyt mua pukemasta päälleni viikonloppuna hankkimaani kukkamekkoa.

Tällaisesta tulee heti monta kiloa lisää iloa päivään, suosittelen kokeilemaan! 🙂

 

 

Energiaa keväiseen viikkoon!

Halein, Tiia

 

 

No Comments

Leave a Reply