Lempeästi herättelevä vihersmoothie

Mikä suloisten suukkojen ja tuoksuvan kahvin lisäksi herättäiskään päivään paremmin, kuin raikas smoothie! Eikö ollutkin ihana lause! 😉   Etenkin jos sua sattuu väsyttämään niin paljon, että pää meinaa poksahtaa ja silmät muljua päästä..Yli kuuden vuoden todellisessa väsymyskierteessä eläneenä, tiedän mistä puhun ja todellista väsymystä ei voita kuin pidempi jakso pitkiä öitä katekamatonta hyvänlaatuista unta. Tiedän siis mistä puhun ja ei ole tarkoitukseni esittää tekopirteitä pohjattomia postauksia yhtään mistään aiheesta, ellei pohjalla olisi omaa kokemusta tai ymmärrystä. Kun väsymys on todellinen, silloin ei auta kuin odottaa aikaa, että elämäntilanne tai unihäiriöt korjaantuvat ja keho saa aikaa palautua stressin ja väsymyksen jäljiltä, mikä ottaa oman aikansa. Mutta! Eikö etenkin just silloin olis kuitenkin ihanaa kokea olevansa joltain alueelta hiukan freesimpi ja saada suuhun juhlat, heti aamusta? Mä monesti olen itse ajatellut väsyneimpinä hetkinä, että nyt jos tähän kalmaiseen oloon joku toisi mun eteen raikkaan viherjuoman, niin varmastikin alkaisin itkemään onnesta.. kun ei just vaan joskus ole itse jaksanut. Smoothie -sarjan ensimmäinen resepti onkin helppo, maultaan lempeä, vihreä, mutta ei kuitenkaan liian vihreä aamun aloittava raikas smoothie.

 

 

Kaikista smoothieista kehoa, mieltä ja aineenvaihduntaa ihan parhaiten herättelee vihreänä loistava malja. Vihersmoothiessa idea on ladata blenderin kannu täyteen ravinteikkaita, puhdistavia ja herätteleviä aineksia. Ihan todellisen vihersmoothien sekaan en laittaisi mitään makeutusta, edes hedelmää. Niin sen puhdistavat ja aineenvaihduntaa kiihdyttävät vaikutukset ovat maksimoidut. Vihersmoothien ei välttämättä kuulu olla se suurin makunautinnollinen kokemus vaan se on enemmänkin nestemäinen terveellinen vihersalaatti. Joku saattaais ajatella nyt, että sehän on siis pupujen ruokaa.. mutta eikös juuri ne puput ole niitä energisimpiä tapauksia.. Niimpä. 😉

No kuitenkin, makuaisteille lempeämpi ensikosketus vihermoothieeseen on lisätä sekaan jotain makeaakin. Hedelmistä saa lisäksi energiaa, vitamiineja, mineraaleja, sekä kuituja. Tämä minun reseptini on siis sellainen, helpommin lähestyttävä, mihin voit halutessasi lisätä myös vaikka annosmitallisen viherjauhetta ja niin se kulkeutuu suuhun hiukan mukavamman makuisena. Kun makuaistit tottuu, voit alkaa vähentämään makeutuksen määrää. Mutta ei tietenkään mikään pakko, tämäkin toimii.

Avokadoa käytän lähes jokaisessa smoothiessani, jos niitä vaan kypsänä sattuu olemaan. Avokadot ovatkin tunnettuja huikeista rasvoistaan ja se on yksi rasvapitoisin hedelmä sisältäen noin neljänneksen aikuisen päivittäisestä tyydyttyneen rasvan saantisuosituksesta. Sen lisäksi avokado säilöö sisälleen runsaasti kaliumia, sekä B-, E- ja K -vitaamiinia. Kypsän avokadon tunnistat mm siitä, kun pinta tuntuu hiukan pehmoiselta sitä hellästi puristaessa. Kovalta tuntuva on usein edelleen hiukan raaka. Avokadon kypsymistä voit edistää sulkemalla sen yön ajakis paperipusiin banaanin kaveriksi. Kumpikin hedelmä erittää hengittäessään etyleenikaasua ja yhdessä suljetusti ne kyspysvät nopeammin.

Omena, banaani ja kiwihedelmä ovat tähän reseptiin valitsemani makeuttajat. Kiwihedelmästä tulee lisäksi ihanaa raikkautta ja suurin osa sen kuidusta, ravinteista ja antioksidanteista sijaitsee sen kuoressa, joten pestyäsi sen huolella, voit hyödyntää myös kuoret. Jos olet allerginen kiwille, jätä se suosiolla pois. Omenaa käyttäessäsi valitse siis mieluusti vihreä, sillä se siltää vähemmän sokeria, kuin ystävänsä punainen omena ja se antaa myös ihanaa raikkautta vihersmoothieesi. Banskun sijasta voit erittäin hyvin käyttää myös tuoretta ananasta, jolla nestettä poistava vaikutus.

Selleri on puolestaan tunnettu puhdistavan voimansa vuoksi. Sellerillä on monia muitakin huikeita terveysvaikutteita. Sen varsi ja siemenet sisältävät eteerisiä öljyjä ja nämä eteeriset öljyt tukevat esimerkiksi painonpudotusta puhdistavan ja nestettä poistavan ominaisuutensa vuoksi. Lisäksi selleri poistaa kehosta tulehduksia ja myrkkyjä, sekä parantaa munuaisten toimintaa sisältäen myöskin kaliumia ja natriumia, sekä B1-, B2- ja B6-vitamiineja. Sellerillä on kylläisyyden tunnetta lisäävä vaikutus.

Tuore kurkku nesteyttää ja raikastaa juomaa. Kurkku sisältää runsaan nesteen lisäksi A- , K- ja C -vitamiinia, sekä edistää vatsan toimintaa. Tuore minttu tuo ihanaa makua ja raikasta vivahdetta. Mintusta voit hyvin käyttää myös varren.

Laadukas mineraalipitoinen meri- tai vuoristosuola tasapainottaa makuja.

 

 

 

Jos käytät luomuhedelmiä, voit käyttää hedelmät pestyäsi ne kuorineen päivineen. Jos tahdot ei-luomulaatuisesta hedelmästä hyödyntää myös kuoret niin parhaan pesutuloksen saat, kun lisäät liotusveteen desin verran etikkaa ja lisäboostiksi sirtuunamehua. Näin hedelmistä ja vihanneksista poistuu suurimmat torjunta-ainejäämät ja ne säilyvätkin etikan avulla pidempään. Mitään makuhaittoja niihin ei jää, etenkin jos huljaset ne lopuksi vielä kirkaalla vedellä ja kuivaat hyvin. Tämän voit tehdä jo heti kaupasta tultuasi, niin aamut alkavat jouhevammin ilman turhaa läträystä.

Tehokas Blenderi pilkkoo kokonaisetkin hedelmät, mutta varman päälle pelaat kuin pilkot hiukan. Nopeuttaaksesi smoothien valmistusta voit siis pestä ja pilkkoa ainekset jo illalla valmiiksi, niin aamulla ei tavitse kuin kaataa ne suoraan blenderiin ja surauttaa sileäksi. Kylmemmän juoman saat, kun pilkot ja pakastat osan aineksista yön yli pakkasessa. Tehokas blenderi kyllä selätää nekin.

 

 

Lempeästi herättelevä vihersmoothie

1 annos

2 dl vettä

Puolikas vihreäomena/ päärynä makeampi vaihtoehto

Puolikas avokado

30 g sellerin vartta (noin puolikas varsi)

Puolikkaan limen mehu

100g kurkkua

Puolikas kiwihedelmä jos luomua tai hyvin pesty, lisää myös kuoret 

n. 6 kpl mintunlehteä

Ihan pieni ripaus merisuolaa

 Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi juomaksi. Lopuksi voit lisätä muutaman hippusen hyvälaatuista merisuolaa, mineraalien lisäksi tasoittamaan makua.

Energiaa aamuihisi! <3

Halein, Tiia

No Comments

Leave a Reply