Herukkainen herättäjä

Tämä, sarjassaan kolmas smoothieresepti on mun kaikkien aikojen eniten tehdyin smoothie. Mulla tulee tästä aivan mieleen ajanjakso, jolloin jokainen aamu pojan kanssa nautittiin just tätä. Nykyään on vaihtelua enemmän, mutta nyt kun tämän taas pitkästä aikaa tein, niin mä en pysty käsittämään, että miten meidän tiet on ollut näin pitkään pimennossa.. tän mä otan kyllä taatusti taas vakkariksi, on vaan musta niin ihana!

Kyse on siis täyteläisen raikkaasta mustaherukkajuomasta, missä se yhdessä syvän kaakaon ja raikkaan limen kanssa kutsuu heräämään päivään. Toki tämä sopii myös välipalaksi yhtä hyvin. Minulla se vaan assosioituu aamuihin. Vaikka yhdistelmä kuulostaa erikoiselta, se ylläättä ihanuudellaan, kunhan suuhun pääsee. Pienemmänkin suussa kovin maistuvaksi havaittu.

Mustaherukka on aivan kuningatar, mitä c -vitamiinin määrään tulee. Eikä se siihen lopu. Mustaherukan kerrotaan huoltavan myös atoopista ihoa, sekä säätelevän naisten hormoonitasapainoa helpottaen kuunkierrosta johtuvia oireita. Sen myös uskotaan vähentävän riskiä sairastua verisuonisairauksiin. Meidän Suomalaisten onneksi, sitä rönsyilee kesän lopuksi valtoimenaan pensaiden oksilla ja jos hyvin käy, sitä löytyy pakkasesta vielä myös talven tullen. Ja ihan mieletön maku pienessä marjassa! 50 g mustaherukkaa varmistaa päivittäisen c-vitamiinin saannin, mutta tässä reseptissä marjaa ei säästellä, mielummin överit kuin vajarit -meiningillä.. 😀

Kaako mainittu! Yksi ravinteikkaimmista raaka-aineista, mitä maa päällään kantaa! Kaakao on mitä mahtavin mielialan boostaaja. Sen sisällöstä teen taatusti kokonaisvaltaisemman postauksen tulevassa, mutta joitain sen huikeesta sisällöstä mainittaen.. Kuten jo mainitsinkin kaakaon olevan huikea boosteri mielelle, se siis sisältää mm. serotoniinia, joka on aivojen välittäjäaine ja siitä on apua erityisesti kaamosmasennuksen ryöpätessä päälle. Myös sen sisältämällä anandamidilla mikä on siis aine, joka tuottaa hyvän olon tunnetta esimerkiksi urheilusuorituksen jälkeen on mielenlaatuun positiiviset vaikutukset, minkä lisäksi andadamidi vaikuttaa myös myönteisellä tavalla muistiin ja stimuloi aivoissa kohtaa millä on vaikutus luovuuteen. Teobromiini on yksi kaakaon sisältämä kofeiinin sukuinen aine, millä on piristävä vaikutus. Kaakao sisältää myös fenyylietyyliamiinia, mikä vapauttaa ihastuksen tunnetta aivoissa, siksi kaakaokin on niin suurta ”lohtuherkkua” ja toimii hienosti myös amorin tapaan.. Ei mikään turha aine siis. 😀 Tässä todella vaan raapaisu kaakosta. En voi kuitenkaan olla vielä mainitsematta siitä, kuinka se pitää sisällään myös suuria määriä magnesiumia, sekä rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Sen lisäksi erityisesti kaakaon rasva sisältää E – ja C -vitamiineja. Tässä kyseisessä smoothiereseptissä käytetään kaakaota nibsien muodossa, mikä on siis valmiiksi rouhittua kaakopapua. Erittäin helppokäyttöisiä.

Ohjeessa lukee ”kourallinen” cashew -pähkinää. Se on kovin epämääräinen, mutta ei todellakaan väliä, onko kyseessä iso vai pieni koura. Lisäksi smoothie toimii vallan hyvin ilmankin, mutta cashew tuo mukanaan ihanaa pehmeyttä. Cashewpähkinät suositellaan liottaa ja pestä ennen käyttöä. Se poistaa siis tietenkin pinnalta epäpuhtauksia, mutta auttaa myös pähkinää liukenamaan suolistossa paremmin ja näin imeytät kaikki sen hyödyt parhaiten itsellesi (sisältää mm. magnesiumia, sinkkiä, B6-, sekä ja K -vitamiinia). Smoothiessa voi mielestäni käyttää oikein hyvin myös pelkästään huljastua cashewia, sillä se kuitenkin menee niin sileäksi smoothein seassa ja on näin jo helpommin imeytyvää. Tämä siis minun omaa maalaisjärkeäni, ei perustu tieteellisiin faktoihin cashewin imeytymisestä.

Lime piristää ja korostaa ihanasti makuja, myös sitruuna sopii hyvin sen sijasta käytettäväksi.

Kardemumma tuo suloista makua, mutta tiestitkö kardemumman vaikutuksista kehoon? Useimmiten se on vaan peruspullaan yhdistettävä mauste, mutta pienessä piileekin taas kerran paljon muutakin hyvää. Kardemumma nimittäin poistaa väsymystä ja hermostuneisuutta. Se myös illalla käytettäessä auttaa rentoutumaan ja sitä kautta myös nukahtamaan. Kardemumma lisää syljen, sapen ja mahanesteiden eritystä edistäen ruoansulatusta ja vähentäen ilmavaivoja. Se auttaa poistamaan kuona-aineita ja lisää virtsaneritystä, mitä kautta kuona kulkeutuukin näppärästi ulos. Kardemummalla on helpottavia vaikutuksia mm. tulehduksiin, vilustumisoireisiin, sekä kuumeeseen. Kardemumma antaa smoothielle ihan omanlaista luonnetta.

 

 

Chia -geeli on taas yksi tämänkin smoothien aineksista. Itseäni toistamatta, kurkkaa chiasta ja siitä valmistuvasta geelistä lisää edellisistä postauksista. Esim. Pirteä puolukkasmoothie.

Makeutus tulee puolestaan taateleista. Tykkään käyttää mehukkaita Medjol -tateleita, mitä löytyykin nykyään todella helposti markettien hedelmäosaston kylmähyllyltä pahvipaketeissa. Tämä on korvattavissa myös kokonaisella tai puolikkaalla banaanilla.

Lisäksi tässäkin smoothiessa on ihana ruokaisa lisä, jos kaapaiset puolikkaan avokadon matkaan.

Ripaus laadukasta suolaa ja puhdasta vaniljaa kruunaa tämänkin herkun. Suolaa kannattaa tosiaan laittaa vaan pienen pieni hyppysellinen makujen tasaamiseksi.

 

Herukkainen herätys

1 annos

2 dl vettä

2 dl mustaherukkaa

1 dl valmista chiageeliä tai 1 tl chia -siemeniä

1-2 rkl Kaakonibsejä

2-3 mehukasta taatelia maun mukaan

Kourallinen Cashew -pähkinöitä

Puolikas avokado

Puolikkaan limen mehu sitruunakin käy

Ripaus meri suolaa ja aitoa vaniljaa

Lisää ainekset blenderin kannuun ja sekoita. Nauti.

Mielellään siis vaan istut ja nautit. Ja mieluusti vielä silmät kiinni, fiilistellen alkanutta päivää..

Poikani mielestä smoothie on kunnialla juotu, jos sen jälkeen on kunnon viikset.

Niitä on kyllä aina haastava pestä, sillä hän on niistä niin kovin ylpeänä. 😀

Ihanaa viikonloppua! <3

Halein, Tiia

 

No Comments

Leave a Reply