Suklaa raakakakku

Kolme ja puoli vuotta raakaherkkuja päivittäin työkseni ja intohimokseni vielä hetki sitten tehneenä voisin väittää, että ihmiset pääsääntöisesti rakastavat kaikista mauista eniten suklaisia herkkuja. Oli herkku pelkästään suklainen tai sitten jollain muulla maulla höystettynä, niin suklaa pysyy suosikkina. Olen tahtonut jo pidemmän aikaa tarjoilla jonkun Onnenrusinan raakakakkuohjeen eteenpäin, sen jälkeen, kun päätin lopettaa itse niiden päässäntöisen tekemisen ja toimittamisen. Tiesin kuitenkin, että haluan tehdä tämän raakakakkureseptin lanseeraamisen mahdollisimman yksityiskotaisesti ja siihen syvästi pureutuen ja vielä hyvään ajankohtaan. Ja koska suomalaisilla on takanaan pitkä ja kylmä talvi, niin kesän alkamisen juhlistaminen on oikeasti aivan paras ajankohta tälle reseptille.

Tahdon siis antaa tämän reseptin eteenpäin jakoon lahjana jokaiselle puhtaita makuja arvostavalle, keholle, että mielelle hyvää tekevien herkkujen rakastavalle kotileipurille, jotka tahdotte tarjoilla ja nauttia vain laatua.

Seison ylpeänä tämän 100% Onnenrusina raakakakkureseptin takana ja melkein liikutuksen kyyneliä pudottelen, kun päästän tämän mussukan nyt ensimmäistä kertaa julkisesti maailmalle. Olkaa siis hyvät! <3

Suosituin raakakakku

Eilen tätä postausta suunnitellessa päätin vielä kysäsitä Instagramin puolella pikaisesti seuraajieni mielipidettä, että minkä kakkumaun tahtoisivat saada tänne blogiin reseptinä. Vastausaikaa oli tunti. Tuplasuklainen kakku sai kuudesta esillä olevasta vaihtoehdosta siinä ajassa ehdottomasti eniten ääniä, yhteensä 79 kpl. Enkä kyllä yllättynyt valinnasta yhtään ja olisin valinnut saman itsekin, vaikka muutkin aivan ihania makuja ovat.

Kerron tässä alkuun kyseisestä suklaakakusta ja sen tarkasti suhteutettujen raaka-aineiden tehtävistä kakussa. Eniten seuraavassa tekstissä pureudun Raakasuklaakakun tärkeimpään raaka-aineeseen, ninittäin raakakaakao. Voit hypätä suoraan reseptiinkin, mutta kehoitan kuitenkin lukemaan tekstin ensiksi läpi jolloin tiedät paremmin, mitä teet, miksi ja mitä tarjoilet.

Tämä kyseinen kakku on yhdistettävissä muihinkin makuihin, mutta toimii yksin myös aivan täydellisesti. Tämä kakku sopii hienosti juhlaan, kuin arjenkin juhlaan.

Joiltakin asiakkailtani olen kuullut positiivisista ongelmista, kuinka kakku on loppunut jo ennen juhlia ja muutamasti on käynyt myös niin, että juhliinsa kakun tilannut henkilö on tilannut myöhemmin itselleen aivan oman kakun, sillä ei juhlissaan päässyt itse osingoille ollenkaan.

Toisaalta taas jos kakkua päättä tarjoilla vain itse annostelemina palasina, eikä kerro edes kakkua olevan lisää, niin se saattaa riittää hyvinkin pitkälle, sillä pienikin pala riittä oikeasti täyttämään tyhjiön, mikä herkun himon sattuessa syntyy. Kakun himo voi silti jäädä, mutta kylläiseksi tulee pienemmästäkin määrästä. Pienen palan tekemä kylläisyyden tunne taas johtuu siitä, että raakakakut, mutta erityisesti juurikin raakasuklaakakut ovat niin täyteläisiä ja täynnä ravinteita. Kuten raakasuklaakin, myös raakakakun idea on se, että se valimistetaan mahdollisimman puhtaista, prosessoimattomista, että ravinteikkaista raaka-aineista ilman kuumentamista yli 42-46 asteen.

 

Reseptiikasta

Olen tahtonut rakentaa Onnenrusinan kakkureseptiikan niin, että mahdollisimman moni voisi kakuista nauttia, ruoka-ainerajoitteistaan huolimatta. Pääraaka-aineena käytän kookosta. Toisin kuin useammissa tarjolla olevissa raakakakuissa on massiiviset määrät cashewpähkinää. Hyviä nekin, mutta koostumukseltaan kevyemmän saa silti kookoksella. Pähkinää saatetaan käyttää niin suuria määriä kakuissa, että keholla menee hyvin pitkään sulatella yhtä palasta. Raakakakuissa kun pohjakin yleensä toteutetaan pähkinämurskasta. Kookosallergikolle tämä saattaa olla kuitenkin ikävä uutinen, mutta netti pursuilee toisenlaisiakin ohjeita, joten ei hätää. Tämä kakku nyt kuitenkin on silloin poissuljettu, niin ikävää kuin se onkin.

Lisäksi käytän pääsääntöisesti avokadon sijasta soijalesitiinia, joka ajaa saman asian, kuin avokado eli sitoo nesteet ja öljyt yhteen. Tätä kutsutaan emulgoinniksi. Soija-allergiset usein pystyvät sietämään soijalesitiinia allergiastaan huolimatta, sillä lesitiinistä on poistettu soijan proteiini, mikä yleensä onkin soija-allergian aiheuttaja. Keskustele tästä kuitenkin itse allergikon kanssa ja varmista allergian taso ja todellinen aiheuttaja yksilöllisesti. Jos tarvetta jättää soijalesitiini pois, niin käytä tällöin ohjeessakin toisena vaihtoehtona mainittua avokadoa. Jos kumpikin aiheuttaa allergiaa, jätät ne tietenkin suosiolla pois. Tiedostaen silloin kuitenkin, että koostumus kärsii tästä hiukan, kakku syntyy silti ilman näitäkin. Avokadolla ja soijalesitiinilla on emulgoinnin lisäksi yhteistä myös koostumusta kuohkeuttava piirre. Itsekään en syö soijaa muuten kuin sushin kaverina silloin tällöin, sillä vatsani ei sitä muuten siedä, mutta soijalesitiiniä voin käyttää siitä huolimatta hyvin.

Valitse aina geenimanipuoloimaton soijalesitiini!

Kuohkeutta ja kermaisuutta tuo myös toco, eli riisinlesejauhe. Jos sinua harmittaa ostaa kokonainen pussi vain tätä kakkua varten, niin voit aivan hyvin lisätä tocoa myös smoothieisiin, tuorepuuroihin, raakasuklaaseen ym. tai lusikoida sitä pussista suoraan suuhusi. Toco sisältää mahtavat määrät E -vitamiinia ja sisäiseti nautittuna se hoitaa, sekä huoltaa ihoa, että limakalvoja.

Raakakakkua ei siis käytetä uunissa, vaan se tekeytyy rauhassa valmiiksi kylmässä. Jääkaappi riittä, mutta pakastin nopeuttaa jähmettymistä. Mikä tämän reaktion sitten saa aikaan? Sen saa aikaan rasvat, mitä kakusta löytyy. Raakakakku on rasvapitoinen, mutta sisältää vain hyviä rasvoja, jotka kylmän kanssa kohdattuaan kovettavat kakun niin, että se pysyy kasassa. Onnenrusinan raakakakuissa on aina rasvana kookosöljyä, sekä kultaisen ihanaa kaakaovoita. Lisäksi kookosmaito ja kookosmanna sisältävät myös rasvaa, mutta ne ei itsessään onnistu pitämään kokonaista kakkua kasassa.

Sopivaa sitkoa koostumukseen tuo psyllium, eli  jänöratamon kuivatuista siemenistä valmistettu jauhe. Jauhe on kuitupitoista ja sitä käytetään usein vatsanhyvinvoinnin tukena. Se lisätään pieneen määrään vettä, missä se turpoaa limaisen oloiseksi massaksi. Psylliumia on hyvä lisätä vain ja ainostaan ohjeenmukainen määrä, jolloin kakusta ei tule liian sitkoinen.

Makeutuksena käytän aina mieluiten luomulaatuista, kotimaista raakahunajaa, mutta sitä ei kovin helposti marketeista löydy, joten yleensä ohjeistan hunajan suhteen ostamaan luomuhunajaa kaupasta ja ellei sitä ole saatavilla, niin ihan tavallista kotimaista silloin. Monet vegaanisesti ruokailevat välttävät myös hunajaa, joten täysin vegaanisen kakun saat käyttämällä agavesiirappia tai vaahterasiirappia. Kiinnitä niitäkin hankiiessasi huomiota laatuun.

Lähes aina, mutta ainakin suklaakakuissa käytän makeutuksena lisäksi myös kookossokeria, mikä antaa ihanaa karamellimaista vivahdetta kakkuun. Se on sokereista siksikin paras, että sen klygeeminen indeksi on alhainen, joten se ei tee niin suuria nostoja insuliinitasoihin.

Myös Xylitoli, eli koivusokeri on yksi luontainen makeuttaja mitä olen pitkään käyttänyt, mutta olen viime aikoina lopettanut sen käytön, sillä sen sopivan käytön määrää on vaikea arvioida ja se aiheuttaa helposti laksatiivisiä oireita a.k.a ilmavaivoja ja vatsan väänteitä.

Sitten, ripaus laadukasta suolaa tekee ihmeitä maun suhteen ja juurikin raakasuklaakakussa se korostaa makuvivahteita niin ihanasti. Ei liikaa, mutta sopivasti ja taika on tehty! Suola on yksi niistä raaka-aineista, joka tekee kakun maussa muuttuvaa työtä kakun tekeytyessä. Etenkin saadessaan tekeytyä rauhassa yön yli, kakku maistuu paljon maukkaammalle, kuin päivänä jolloin se on tehty. Kutsunkin sitä omin sanoin raaka-aineiden rakastumis -reaktioksi. Heh! Laadukasta suolaa on esimerkisksi:Puhdas, mutta prosessoimaton merisuola, mineraalisuolat, himalajansuola, ruususuola, vuorisuola, intiaanisuola.. ym.

Vaniljaa lisään aina ripauksen aitona bourbour vaniljana tai Foodinin vaniljauutejauheen muodossa. En käytä nestemäsiä vaniljauutteeita, sillä niistä on niin vaikea ollut löytää puhdasta tai esanssille maistumatonta versioita.

Vinkkaa toki, jos tiedät jonkun hyvän nestemäisen vaniljan!

Suklaisen raakakakun pääraaka-aine on kuitenkin raakakaakao, mitä kakkuun tulee eroteltuina kaakaojauheen ja kaakovoin muodossa. Siitä kun alan puhumaan, niin syntyy luento, joten..

Kuvan alkuperä: https://www.omfoods.com/cacao-cocoa/organic-cacao-beans-whole-unpeeled-raw-100-arriba-criollo/

Raakakaakao

Ei mikään ihme, että suklaa on niin suosittua, sillä suklaahan on aivan järjettömän hyvää. Eikä siis pelkästään se, että se on vaan niin hyvää, mutta lisäksi kaakao, mistä suklaata valmistetaan on luonnostaan yksi maailman ravinnerikkaimmista raaka-aineista, sisältäen yli 1200 aktiivista ainesosaa. Sen lisäksi kaakao on aivan huikea antioksidanttipommi, sillä 10% kaakaon painosta on antioksidantteja. Jos tämä tieto ei sano sinulle juuri mitään, niin varmasti meille suomalaisille tuttu, super ruoaksikin kutsuttu antioksidanttirikas mustikka sanoo enemmän. Kaakaon antioksidanttipitoisuus on kuitenkin ravinteikkaaseen mustikkaan nähden lähes kymmenkertainen. Vau.

Tämän lisäksi kaakao sisältää elimistölle tärkeitä hivenaineita kuten mm. magnesiumia, rautaa, mangaania, kromia, rikkiä ja kuparia. Eikä siinä siis vielä kaikki. Lisänä kaakao boostaa meidän aivoissa sijaitsevaa hyvänmielenkeskusta sisältäen useita satoja erilaisia hyviä kemikaaleja, endorfiinejä ja alkaloideja. Ihmisaivot säilövät luontaisestikin hermosolujemme välittäjä-ainetta nimeltä Anandamidia, millä siis on oma vaikutuksensa siihen, että koemme hyvää oloa.  Kyseistä välittäjäainetta vapautuu kehoomme esimerkiksi urheilusuorituksen yhteydessä, mistä urheilija ammentaa hyvää oloa ja mikä saakin jatkossakin ihmismielen haluamaan jatkamaan liikuntaa. Samaa hyvää oloa vapautuu kehoomme kaakaon nauttimisen myötä ja olo voikin tuntua jopa hiukan ihastuneelta. Siksi suklaa liitetäänkin usein lohtunaposteluun, sekä toisaalta kutsutaan myös rakkausruoaksi, sisältäen mm. libidoa nostattavaa serotoniinia, sekä dopamiinia.

Sisältäen niin paljon kehollemme hyvää tekeviä ainesosia raakakaakao on siis tekevä hyvää niin muistin parantumisessa, masentuneisuuden poistumisessa ja se stimuloi myös luovaa osaa aivoissamme toimiessaan siis mahtavana muusanakin.

Kaakao on todella stimuloivaa ja pieninäkin määrinä nautittuna se piristää sisältämänsä teobromiinin ansiosta, mikä on siis paremmin tunnetun kofeiinin ”sisarmolekyyli”, mutta Teobromiini ei ole kuitenkaan aivan yhtä voimakasti vaikuttava piristäjä, kuin tämä mm. kahvissa vaikuttava sukulaisensa.

Näistä kaikista mahtavista ominaisuuksistaan huolimatta, sekä samalla juuri siitä syystä raakasuklaisen herkun nauttimisessa on hyvä pitää jonkinlainen roti. Etenkin pienille lapsille ja muille stimulanttiherkille tapauksille, joihin itsekin lukeudun on hyvä paloitella kyseisen laiset herkut vähän pienempiin annoksiin kerrallaan.

Tekstissä puhun siis raakakaakaosta ja sen huikeista hyödyistä. Kaakaota käytetään suklaan tekoon ja on hyvä muistaa, että suklaata tehdessä käytetään paljon muitakin ainesosia, etenkin kuin puhutaan perinteisestä maitosuklaasta. Sitä tehdessä joukossa on enemmän keholle hallaa tekeviä ainesosia, kuin itse kaakaota. Useimmat maitosuklaat sisältävät pääosin maitojauhetta ja valkoista sokeria. Niiden haitat on onneksi nykyään jo niin monella tiedossa, eikä tämän kirjoituksen aihe ole nyt niistä puhua sen enempää, mutta on tärkeä kuitenkin ymmärtää se seikka, että vaikka kaakao on pallomme yksi ravinteikkaimmista raaka-aineista, se ei kuitenkaan perinteisenä maitosuklaana nautittuna sitä oikeastaan enää ole, vaikkakin hetkellistä hyvää oloa se tuottaakin ja nostaa energiat kattoon hetkellisesti.. yhtä nopea romahdus on kuitenkin myös pian havaittavissa.

Perinteisemmän suklaan valmistuprosessissa kaakao kuumennetaan korkeimmillaan jopa 400 celsiusasteeseen ja käsitellään sen jälkeen kemiallisesti. Näin ollen kaikki hyvää tekevät ravinteet tuhoutuvat prosessin myötä.

Raakasuklaa taas valmistetaan teollisesti prosessoimattomista raaka-aineista ja sen pääraaka-aineena käytetään paahtamatonta kaakaota eli raakakaakaota. Silloin taas kaikki se hyvä, mitä kaakao sisälleen säilöö, pysyy tallessa ja sitä syömällä se löytää tiensä kehoomme aiheuttaen moninaista hyvää. Korostan kuitenkin taas tässä kohdin kohtuutta.

Kaikki edellä kirjoittamani perustuu tietoon, mitä olen vuosien varrella opiskellut raakasuklaasta ja saanut ilon opettaakin eteenpäin useissa raakasuklaata valmistettavissa työpajoissa. Tämän lisäksi olen suklaan suuren suuri rakastaja ja kokenut sen hyvät puolet, toki osaan myös kertoa, millaiset vaikutukset liiallisella käytöllä voi olla.

Tietyn pisteen yli raakakaakaota nautiskellen saattaa päästä myös hiprakan oloiseen tilaan, missä on erityisen mukava viipyä, mutta mistä ei kuitenkaan lopulta aiheudu keholle mitään pahaa. Tätä tilaa jotkut kutsuvat raakakaakao Flowksi. Kolleegoideni kanssa palaveroidessa nautimme kerran samalla raakakakun kera astetta enemmän kaakonibsejä eli kaakaopavun murusia ja pian palaveri tunnelma oli saavuttanut astetta enemmän nostetta osakseen. Heh. Se meni kyllä muistona mahtavan rentoutumisen osastolle.

Lisäksi muistan kerran, kun olin menossa opettamaan raakasuklaan tekemistä Jyväskylään, minne lähdin ajelemaan Helsingistä varhain aamulla ja kotiin oli tarkoitus ajaa vielä sitten yötä myöten. Omat nukahtamislahjani tietäen päätin kokeilla kaakaopapujen voimaa ja kourallisen nautittuani ajelin kotiin, Helsinkiin asti kirkkain silmin, toki valvoen vielä pitkälle aamuyöhön, sillä kaakaon vaikutukset ovat pitkäkestoiset. Hyvää oli siis se, että pääsin turvallisesti perille, vaikka unet siinä kuitenkin kärsivät. Uskon, että ei ole silti keholle hyväksi tehdä tällaista liian usein, mutta hyvän maun rajoissa silloin tällöin ovat olleet omalla kohdallani toimivia ratkaisuja.

Ainiin! Ja myös migreenikohtauksia olen muutamasti saanut väistymään kaakaopapuja ja manteleita yhdessä syöden, usko tai älä.

Kuten sanottu jo, nämä olivatkin omakohtaisia kokemuksiani, jotka tahdoin kirjoituksen tueksi jakaa. Raakakaakaopapu ei maistu kovinkaan hyvälle, sillä sen maku on melkoisen kitkerää ja myös suussa kuivan tuntuista. Mutta esimerkiksi hunajan kera se hulahtaa hienosti alas. Mutta, kaakao onkin aivan parhaan makuisin käytettynä osana raakasuklaata tai raakakakkua, minkä tekoon tämänkin tekstin tarkoitus on sinut johdattaa. Kaakaojauhe ja kaakaovoi erikseen eroteltuina.

Kohtuudella nautiskellen, kaikin puolin parasta

On jokseenkin harhaanjohtavaa ajatella, että vaikka raakasuklaan kerrotaan sisältävän niin paljon kaikkea hyvää tekevää, että jos syö kerrallan useita paloja suklaakakkua, niin olo olisi pelkästään vain hyvä. Kaikessa kohtuu, myös siis suklaakakun kanssa. Jos hyppäsit tekstiä selatessa suoraan tähän kohtaan, niin lue toki myös edellä kirjoittamani infopaketti kaakaosta, jolloin saat selityksen kehoitukseeni kohtuudella nauttimiseen. Nyt kuitenkin vihdoin ohjeen pariin ja nauttimaan! 

Valmistelut:

Kakun toteuttamiseen tarvitaan:

 • Siisti ja puhdas keittiö/työtila
 • Essu tai vaatteet, jotka saavat sotkeutua
 • Irtopohjavuoka n. 22-24 cm halkaisijaltaan
 • leivinpaperia
 • Kulho pohjamassan tekoon
 • Tehokas blenderi
 • Silikoninen nuolija/puulusikka
 • Pikkulusikoita maisteluun
 • Pieni kattila ja rosterinen kippo, vesihaudetta varten

Raaka-ainelista:

 • Mehukkaita taateleita
 • Pähkinöitä tai manteleita
 • Kooksmaitoa
 • Kookosöljyä
 • Kookosmannaa
 • Avokado/soijalesitiini -jauhetta tai rakeita
 • Kaakaovoita
 • Kaakaojauhetta
 • Toco eli riisinlesejauhe
 • Nestemmäistä lempimakeuttajaasi (hunaja, agave, vaahterasiirappi)
 • Kookossokeri
 • Laadukas suola
 • Vaniljauutejauhe tai aitovanilja

Aika monta erilaista raaka-ainetta tulee yhteen kakkuun, mutta jokainen niistä on tarkkaan valittu ja jokaisella on oma tehtävänsä täydellisen lopputuleman saavuttamiseksi. Itse olen itse aina käyttänyt Foodinin raaka-aineita ja nauttinut yhteistyöstämme jo vuosia. Ja kuten jo aiemminkin olen kertonut, käytän heidän tuotteittaan jatkossakin, niin kauan, kun se minusta on kiinni. Voin siis todella lämpöisesti suositella heidän tuotteitaan ja kaikki tähänkin kakkuun käytettävät tuotteet löytyy heidän nettikaupastaan. Myös hyvin varustelluista marketeista ja ekokaupoista löytyy hyvin valikoimaa.

Suklaa raakakakku, kahdella suklaalla

Gluteeniton ja vegaaninen

n. 16-20 hengelle

Pohja:

3 dl pähkinääesim. 2 dl mantelia + 1 dl cashewia

1 dl Kookossokeria

2 rkl hunajaatai vaihtiehtoisesti 6-8 mehukasta Medjol -taatelia soseutettuna

3 rkl neitsytkookosöljyä

1 tl aitoa vaniljaa tai 2 tl  vaniljauutejauhetta

0,5 tl laadukasta suolaa

Silkinpehmeä raakasuklaatäyte:

400 ml kookosmaitoa

1 dl kookosmannaa

0,5 rkl psylliuminkuorta, mielummin vähemmän, kuin enemmän

1 dl kaakaojauhetta

2 rkl Tocoa

2 rkl soijalesitiinia tai puolikas avokado

0,5 – 1 dl hunajaa, oman makusi mukaan

0,5 dl kookossokeria

2/3 dl kookosöljyä

45 g kaakaovoita, sulana noin 2/3 dl

2/3 tl laadukasta suolaa

1 tl aitoa vaniljaa tai 2 tl vaniljauutejauhetta

Tummasuklaatäyte:

1 dl kookosmannaa

0,5 dl huoneenlämpöistä vetta, ei kylmää

0,5 dl kaakojauhetta

1 rkl kookosöljyä

20 g kaakaovoita, eli noin 1/3 osa dl

2 tl soijalesitiiniatai 1/3 osa avokado

2 rkl kookossokeria

1 rkl hunajaa

0,5 tl vaniljaa tai 1 tl vaniljauutejauhetta

1/3 tl laadukasta suolaa

Ohje:

Ota työvälineet esiin puhtaassa, siistissä keittiössä. Pese ja kuivaa kädet huolellisesti.

Pyöräytä pähkinät, kookossokeri, kaakaojauhe, vanilja ja suola, kaikki yhdessä monitoimikoneella tai blenderin kannussa sekaisin niin, että pähkinöistä tulee rouhetta. Isommat pähkinäsattumat eivät haittaa joukossa mitään. Kaada pähkinärouhe ym. erilliseen kippoon, missä valmistat pohjamassan loppuun. Jos kookosöljy on kovaa, voit lusikoida ohjeenmukaisen määrän öljyä käsiisi ja lämpöisin käsin sulattaa sen, puristamalla öljyn pähkinärouhe- jauhesekoituksen päälle. Sekoita massaa samalla tasaiseksi myöskin käsin puristellen tai nuolijaa apuna käyttäen. Lisää joukkoon hunaja tai vaihtoehtoisesti soseuttamasi taatelit. Taatelien kuoret saa tulla mukana, mutta poista aina ehdottomasti kivet, jos sellaisia löytyy. Sekoita pohjamassa tasaiseksi. Pese kädet ja pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan. poista ylimääräiset paperit reunoilta. Painele pohjamassa tasaisesti vuoan pohjalle käsin tai nuolijaa apuna käyttäen. 

Aloita suklaatäytteen tekeminen kaakaovoin sulattamisella vesihauteessa niin pitkään, kunnes voi on kultaista sulaa. Sekaan voit laittaa sulamaan myös kookosöljyn, sekä kookosmannan. Jätä sulanut öljy/voi -seos sivuun odottelemaan vuoroaan.

Lisää suoraan blenderin kannuun kookosmaito, psylliuminkuoret, soijalesitiini, kaakaojauhe, toco, kookossokeri, hunaja, vanilja, suola. Blendaa silkkisen tasaiseksi, massa muistuttaa nyt kaakaojuomaa. Lisää sekaan voi/öljysula ja blendaa vielä kaikki yhteen. Maista massaa ja jos tuntuu, että haluat lisätä jotain, tee se nyt. Sen jälkeen kaada massa pähkinäpohjan päälle odottelemaan ja valmista lopuksi tummasuklaamassa.

Tummenpi suklaamassa on melko paksua ja saadaksesi sen pyörimään tasaiseksi blenderin kannussa, sulata kookosmanna, kaakaovoi ja öljy juoksevaksi. Kaada huoneenlämpöinen vesi blenderin pohjalle ja lisää kaikki aineet mukaan. Myös voi, öljy ja kookosmanna. Sekoita niin tasaiseksi, kun blenderisi mahdollistaa. Massa on sopivan valmis, kun paakkuja ei ole. Tumma massa on kuitenkin paljon paksumpi, kuin vaaleampi suklaamassa. Kaavi valmis massa blendersitä apunasi nuolijaa käyttäen ja lado se haluamallasi tavalla vaalemman massan päälle. Soljuta massat tasaiseksi lusikalla tai coctailtikkua apunasi käyttäen, kts kuva.

Laita valmis kakku jääkaappiin noin 1-2 tunniksi tekeytymään. Kakku on valmis, kun se tuntuu hyytyneen. Voit varmistaa asiaa laittamalla veitsen, reunan pintaa varoen kakun ja vuoan väliin ja raottamalla varovasti vuoan solkea. Parhaimmillaan kakku on yönyli tekeytyessään, mutta huikean hyvää vaikka saman tien nautiskellen. Koristele mieltymystesi mukaan luonnonkukilla tai marjoilla, vain mielikuvituksesi rajana. Jos et löydä kaupasta syömiseen tarkoitettuja kukkia ja haluat kukin silti koristella, niin tarkista kuitenkin aina kukkien myrkyttömyys. Jos haluat käyttää syömäkelvottomia kukkia pelkästään koristeena, voit pyöritellä foliota kukan varren ympärille ja sujauttaa sen kakkuun painamalla. Huuhtele kuitenkin kukat aina ja infoa syöjiä poistamaan kukat paloistaan. Ota kakku huoneenlämpöön noin 20-30 min ennen tarjoilua pehmenemään hiukan, jolloin kakku on parhaimmillaan.

Tämä kakku, kuten kaikki niistä, on mulle erittäin rakas ja pitkän kokeilun, sekä suunnittelun tuotos.

Toivoisinkin kovasti, että jos kokeilit itse tehdä kakkua, niin laittaisit viestiä joko kommentti -kenttään tai jotain muuta reittiä. Ennenkaikkea toivon syvästi, että nautit!

Ihan kaikenlainen, myös rakentava palaute on tervetullutta, kuten aina.

Ihanaa kesän alkua! Tämä oli kesän aloituslahjani sinulle. <3

Halein, Tiia

6 Comments

 • Reply
  rriina
  6.6.2018 at 08:06

  Heippa,

  ihanaa, kun jaoit tämän reseptin! Kiitos! <3 Kakku menee viikonloppuna kokeiluun. Mieleeni tuli kuitenkin yksi kysymys; onko kakun onnistumisen/koostumuksen kannalta merkitystä, millaista kookosmaitoa käyttää (vähä- vai täysrasvainen)? Onko sinulla jotakin tiettyä merkkiä, jota suosittelet?

  Aurinkoa viikkoosi,

  riina

  • Reply
   Tiia
   6.6.2018 at 13:26

   Hei Riina ja ihana kuulla, että olet laittamassa reseptiä kokeiluun! <3

   Kaikkein parasta on aina, jos käyttää puhtainta kookosmaitoa, mitä hyllyltä löytyy. Urtekramille antaisin erityisen maininnan BPA -vapaasta tölkistä ja luomulaatuisesta kookosmaidosta. Hyvä on myös hieman helpommin löydettävissä oleva Santa Marian luomu kookosmaito ja jos ei luomua ole tarjolla, niin olen kyllä käytyänyt myös ihan Pirkan omaa turkoosissa tölkissä olevaa kookosmaitoa. Mauilla on hieman eroa, mutta sanoisin, että ihan ok hyvin sekin sulautuu joukkoon. Rasvapitoisuus kaikissa mainituissa on noin 18%, mikä on sopiva. Jos käyttää tykimpää kamaa, niin silloin voi ihan hiukan vähentää reseptin rasvoista muuten, ettei tule aivan liian tiukkaa kakkua. Muista tarjoilla kakku mielummin huoneenlämpöisenä, kuin jääkaappikylmänä, jotta kakku on pehmoisempi nauttia! Kerro miten onnistui ja kuinka maistui! Muista infota ensikertalaisille, että kakku on tuhtia. 🙂
   Ihania kakkuhetkiä! <3

 • Reply
  Marjut
  7.6.2018 at 16:01

  Suurkiitos tästä ”kakkulahjasta”! Olen seurannut satunnaisesti instassa kakkuluomuksiasi ihaillen, mutta ajatellut aina, etteivät raakakakut ole pähkinäallergikkona minun juttuni. Tämän reseptin ja infopaketin turvin tämä suklaakakku menee todellakin testaukseen mantelipohjalla!

 • Reply
  Jenna
  21.6.2018 at 21:45

  Hei Tiia! Kiitos ihanasta ohjeesta. Tein tämän kakun juhannuspöytään miehelleni synttärikakuksi. Hän on suklaan ja kookoksen vannoutunut ystävä. Kakkupohjan reseptiosiossa ei ole mainintaa kaakaosta, mutta työvaiheissa se mainitaan. Keksin luovan ratkaisun ja lisäsin 3/4dl kaakaota. Tuli suorastaan herkullista, mutta mikä olisi oikea määrä? Kotipaikkakunnalta ei löytynyt tocoa mistään, joten sitä ei ollut kakussa lainkaan. Todella herkullista oli, päivänsankari oli aivan myyty. Kiitos ihanasta ohjeesta.

 • Reply
  Johanna Sievänen
  30.5.2020 at 19:35

  Hei!
  Tänään vihdoin uskaltauduin kokeilemaan ja ai että miten hyvä kakku tuli! Ensimmäinen tekemäni raakakakku, joten arvostin todella tarkkoja ohjeita.
  Sitä jäin miettimään, että tuliko pohjaan kaakaojauhetta ja kuinka paljon? Pohjan ainesosissa sitä ei ollut, mutta ohjeessa oli. Minä laitoin hieman ja hyvä tuli!
  Kiitos reseptistä <3

 • Reply
  Ritta
  12.8.2021 at 15:37

  Kiitos, ihana kakku. Maketusta laitoin ainoastaan kookossokerin, en hunajaa. Minusta se on hyvä ja riittävä mutta riippuu mihin kukin on tottunutrii. Etsin myös toco Ruohonjuuresta. Siellä sanottiin, että sen myynti on lopetettu, koska se sisälsi liikaa arseenia.

 • Leave a Reply